- Perusahaan Jeruk Madu Pak Ali dijalankan sejak tahun 1985 secara kecil-kecilan di rumah, diasaskan oleh Hj. Ali Omar, 67 tahun.
- Mula dikomersialkan pada tahun 2007, di bawah syarikat Kunci Kreatif, bermula dengan modal RM15,000 kini mempunyai modal pusingan lebih RM300,000.
- Merupakan satu-satunya kilang jeruk bumiputera yang menghasilkan jeruk secara komersil.-
Produk (jeruk) dibawah bimbingan Lembaga Kemajuan Wilayah Pulau Pinang (PERDA), Kementerian Pertanian (MOA), Jabatan Pertanian, FAMA dan MARA.
- Jeruk yang dihasilkan memerlukan buah-buahan yang dipajak terus dari ladang-ladang seperti ladang mempelam sala di Perlis.
- Hasil komersial jeruk seperti mempelam, kelubi, cermai, pala, rokam dan buah salak mampu menjana ekonomi penduduk setempat.
- Terdapat lebih 30 jenis jeruk basah dan 50 jeruk kering. Juga terdapat produk-produk untuk membuat acar buah.
PROSES PENGHASILAN JERUK MADU PAK ALI
- Buah diterima dan digredkan.
- Buah dibersihkan dan dimasukkan dalam air garam (menggaram) selama 1 minggu.
- Buah dibersihkan kembali menggunakan air suling dan dikupas serta dipotong mengikut saiz buah.
- Buah dijerukkan dengan gula selama 3 hari dan akhirnya dibungkus.
BAHAN-BAHAN YANG DIGUNAKAN
- Gula pasir
- Garam
- Pengawet dan pewarna yang dibenarkan
- Madu lebah
- cuka epal
JANGKA HAYAT JERUK MADU PAK ALI
- Maksimum 4 bulan
KEISTIMEWAAN DAN KELEBIHAN JERUK MADU PAK ALI
- Menggunakan gula pasir (tiada ibu gula)
- Tambahan madu lebah asli
- Menggunakan cuka epal (baik untuk kesihatan dan kecantikan)
- Tidak banyak bahan pengawet (10 liter air hanya 30 gram sodium bonzaid yang boleh dicampurkan)
- Sesiapa yang makan Jeruk Madu Pak Ali tidak akan batuk dan tidak sakit tekak
- Diusaha dan diproses menggunakan buah-buah kampung – dapat membantu orang-orang kampung menambah pendapatan.
- Mendapat sijil pengesahan HALAL JAKIM (JAKIM/ (S)/ (22.00)/492/2/1039-12/2010)
KONSEP PERNIAGAAN DAN PELUANG KEPADA PENGEDAR / PERUNCIT
- Mengamalkan konsep jualan terus kepada pelanggan, CUBA DULU BARU BELI!
- Pengedar/peniaga/peruncit amat dialu-alukan, modal dalam lingkungan RM500 (40kg jeruk), keuntungan di antara 40-50%
- Terdapat lebih 30 produk (jeruk) basah dan kering
- Pengedar/peniaga diberi kebebasan untuk menentukan kaedah/cara jualan, dan sekiranya ia melibatkan sewa tapak di sesebuah premis perniagaan maka sewa tersebut adalah dibawah tanggungjawab pengedar/peniaga itu sendiri.
- Potensi pasaran yang besar di Lembah Klang, Selatan dan Pantai Timur, produk suci, bersih dan halal
No comments:
Post a Comment